مقدمه:
یکی از لوازم پرکاربرد در آشپزخانه را می توان آبمیوه گیری نام برد حال اگر دستگاه آبمیوه گیری قابلیت های مختلف دیگری علاوه بر آبگیری میوه و سبزیجات داشته باشد، کاربرد آن در آشپزخانه دو چندان می شود در این مقاله طرز کار با یکی از پر طرفدارترین آبمیوه گیری های برند میگل یعنی GPJ 802 آموزش داده شده است.




طرز کار:
این دستگاه علاوه بر آبگیری، 3 عملکرد دیگر را نیز شامل می شود. روی موتور این دستگاه پارچ مخلوط کن، خرد کن کوچک(آسیاب) و خردکن بزرگ قرار می گیرد.
این دستگاه شامل 5 سرعت متفاوت (بسته به نوع میوه یا سبزیجات مورد استفاده) به همراه عملکرد پالس(عملکرد پالس دور موتور را روی بیشترین قدرت آن یعنی 800 وات می رساند.)
وقتی دستگاه را به برق می زنیم تنها یک دکمه On/Off روشن می شود. وقتی که دکمه On/Off را می زنیم دستگاه در حالت پیش فرض سرعت 3 را به ما نشان می دهد.
می توان با دکمه -/+ سرعت دستگاه را کم و یا زیاد کرد.
سرعت 1 (میوه های نرم)
برای آبگیری میوه هایی همچون زرد آلو، هلو و یا سبزیجاتی مثل گوجه مناسب می باشد. در این حالت دستگاه کمترین قدرت توان را جهت آبگیری به کار می گیرد.
باید به این نکته توجه داشت که هنگام آبگیری میوه های نرم، پوست میوه ها حتما گرفته شود.
با این دستگاه می توان آب هندوانه نیز تهیه کرد.(تنها باید دقت داشته باشیم که دانه های هندوانه جدا شود.)
سرعت 2 ( کرفس )
این سرعت جهت گرفتن آب کرفس مناسب می باشد.
برای آبگیری کرفس توان دستگاه باید میزان کمتری داشته باشد چرا که آبگیری مطلوب کرفس در مدت زمان بیشتر و با سرعت آرامتر می باشد و در سرعت های بالا تفاله حاصل از آبگیری کرفس پر آب و آبمیوه به دست آمده بی کیفیت است.
نکته قابل توجه به هنگام استفاده از این حالت این است که آبگیری کرفس بر خلاف میوه های دیگر اگر نامناسب و بی رویه باشد احتمال آسیب رساندن به صافی یا همان تیغه فلزی دستگاه را دارد. که در این صورت نوشیدنی به دست آمده کیفیت مطلوبی را دارا نمی باشد.
دلیل اینکه آبگیری کرفس با دیگر سبزیجات مثل هویج فرق دارد این است که کرفس از ریشه های قوی و سفت یا به عبارت دیگر کنفی مانند تشکیل می شود.و به هنگام آبگیری کرفس تمامی صافی یا تیغه دستگاه از پرز های ریشه کرفس پوشیده می شود. که شستشوی آن به مراتب سختتر است و این پرز های موجود در صافی در حجم بالا به موتور دستگاه فشار وارد می کند.
برای استفاده و آبگیری بهینه از کرفس توصیه این است که حجم آبمیوه حاصل از آبگیری در اندازه حجم یک لیوان و یا یک فنجان باشد. در این حالت آبگیری کرفس بدون مشکل و به تعداد دفعات بالا نیز می تواند صورت گیرد.
سرعت 3 (سیب و میوه های مشابه)
مناسب برای آبگیری سیب و میوه های مشابه سیب مثل گلابی سفت یا به می باشد.
سرعت 4 (سبزیجات سفتتر)
مناسب جهت آبگیری انواع سبزیجات سفت مثل هویج، چغندر و غیره می باشد.
سرعت 5 (مخلوط کن)
جهت استفاده برای مخلوط کردن است که دور موتور در بالا ترین میزان قدرت خود می باشد.
دکمه پالس
برای سرعت لحظه ای برای رسیدن دور موتور در بالاترین میزان قدر خود 800 وات است.
مخزن بزرگ خرد کن
این مخزن مناسب خرد کردن انواع دانه های روغنی و چرب مثل گردو، چهار مغز،بادام، فندوق و پسته و غیره می باشد. بری خرد کردن بهتر است که خرد کردن به صورت پالسی و فقط با دکمه پالس صورت گیرد. با وجود اینکه در حالت خورد کردن هر 5 سرعت قابل تنظیم است.
مخزن کوچک(آسیاب)
این مخزن به اصطلاح مخزن آسیاب گفته می شود ولی در واقع خرد کن کوچک جهت خرد کردن دانه های خشک مثل فلفل، زرچوبه و دارچین و غیره می باشد.
دلیل اینکه این مخزن کوچک دقیقا مخزن آسیاب نیست به این علت است که فاصله تیغه در مخزن آسیاب با کفی مخزن ناچیز است ولی در این مخزن با این که فاصله کم می باشد ولی به کمی فاصله در مخزن آسیاب نمی باشد. پس برای خرد کردن انواع دانه ها باید دو سوم از حجم مخزن پر شود. در حالیکه در مخزن آسیاب حجم کمتر و به بسته به نیاز می توان انواع دانه ها را آسیاب کرد.
برای خرد کردن بهتر است که خرد کردن به صورت پالسی و فقط با دکمه پالس صورت گیرد. با وجود اینکه در حالت خورد کردن هر 5 سرعت قابل تنظیم است.
پارچ مخلوط کن
مناسب جهت مخلوط کردن و تهیه انواع نوشیدنی و اسموتی می باشد.
نکته قابل توجه به هنگام استفاده از این دستگاه این است که هنگام استفاده از یخ باید قالب های یخ کوچک یا چیپسی باشد. چرا که بیشترین آسیب به کوپلینگ پارچ های مخلوط کن مربوط به این است که مواد غذایی داخل تیغه هرز بچرخد.
توصیه برای استفاده از این دستگاه این است که قبل از اضافه کردن یخ مقداری از مواد نوشیدنی خود را ابتدا مخلوط کنید تا مخلوطی روان بدست آید که وقتی یخ به آن اضافه گردید تیفغه بتواند مواد را بدون اینکه هرز بگردد مخلوط کند.
برای مثال برای تهیه آب طالبی چند تکه طالبی را بدون یخ مخلوط کنید پس اینکه یک مخلوط روان به دست آمد مابقی تکه های طالبی به همراه یخ را به پارچ اضافه کنید.
نکته :
باید دقت داشته باشیم که تفاله حاصل از آبگیری در یک دستگاه آبمیوه گیری استاندارد کاملا خشک نیست بلکه به این صورت است که اگر تفاله را در دست فشار دهیم آب از آن خارج می شود ولی در غیر این صورت چکه کردن تفاله وجود ندارد. یا به عبارتی دیگر آبگیری تا 80 درصد صورت می گیرد.





